Onko pakko sittenkään yrittää tehdä itse kaikki? Mitäpä jos jaettaisiin sitä oman osaamisen ”kovaa ydintä”, esimerkiksi asiakkaille, vaikkapa opettaen AV-työn aakkosia? Laitetaanko, kuule siihen vielä kylkeen sovellus, jolla lähetät itse tallennetut filmit tuotantoyhtiöön ja talon jälkityö tekee homman loppuun? Tulee sekä oman näköistä, eikä niin tuhottoman kallista. Mitäpä, jos pyrkisit oikeasti työllistämään nuorempia, siirtämään sen tietosi eteenpäin, ottamaan osaavan kaverin vaikkapa oppisopimuksella omaan yhtiöön hommiin?

Onnellisuusaste on edellisen kysymyketjun toteuttamisen kautta lisääntynyt. Kukaan ei tule ryöstämään sitä osaamisesi todellista ydintä sinulta pois, koska jos neuvot, miten se kirja sidotaan, niin vain sinä itse osaat maalailla sinne pilkulleen ajatusmaailmasi assosiaatioiden kaltaisen kuvajaisen. Sinä olet sinä, sen oman, pitkän reittisi kautta, ja se polku on ainutkertainen. Pelko pois.

Aina ajatuskuvio ei ole ollut näin selkeä. Mennäänpä ketunlenkin kautta. Taisi olla vuosi -09 kun Cutlinellä pähkäiltiin sielut nileellä, voiko AV-sisältöjä tuotteistaa, helposti ostettaviksi, huokeiksikin paketeiksi, koska nämä sisällöt mielletään usein asiakkaiden päädyssä kalliin puoleisiksi. Niinhän se onkin, jos tuotantopoppoo reissaa puoli Suomea, käsikirjoituksesta on menossa viides vedos, kalustoa vuokrataan reippaalla kädellä ja henkilöstöä on kiinni 15+.

Vaikeeta oli, varsinkin omassa päässä, kun tuntui että ”ite pittää tehä kaikki”. En suoraan sanoen osannut laskea irti tv-tuotannoissa syntyneestä mielikuvasta, että kaikki täytyy hierarkisoida - on ohjaajaa, tuottajaa. kuvaajaa, leikkaajaa…juu, kallista tosiaankin on.

Ja mitä sitten, jos joku muu toteuttaa ideasi? Samalla ”poolilla” tässä kalastellaan ja parhaat ideathan syntyvät juurikin isommalla porukalla. Voi olla että tilaajalla iskee oivallus – itse ei kannata tehdä ihan kaikkea – ja pian ovellesi koputetaan ja kysytään sitä kallistakin pakettia. Keep sharing, baby!


Kirjoittaja on tuotantoyhtiö Cutline Oy:n ohjaaja, dramaturgi ja LaserDisc-kunkku.